EMIS Matura Eksterna matura OŠ Kantona Sarajevo

Omogućeno štampanje obrasca EM3 – Uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi

19. juni 2014 14:07 by Mersida Karačić in

U skladu sa Pravilnikom o polaganju eksterne mature, dana 19.06.2014. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je omogućilo štampanje obrasca EM3 – Uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi.

Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, na osnovu prethodne akcije omogućeno svim osnovnim školama da se od 14:00 sati istog dana službeno izdaju Uvjerenja o rezultatima postignutim na eksternoj maturi.

Postupak elektronskog izdavanja i štampanja Uvjerenja o rezultatima postignutim na eksternoj maturi je utvrđen u dokumentaciji, koju je svaka škola dobila u prethodnom periodu.

 

Izdavanje uvjerenja: preporuke za štampanje

Prije nego što počnemo sa izdavanjem uvjerenja, proporuka je da se prvo odštampa određeni broj ili čak svi dokumenti na čistom, bijelom papiru. Ovaj postupak nam omogućava da prije finalnog štampanja uočimo moguće nepravilnosti. Postupak je sljedeći:

Faza 1 (testiranje):

  1. u printer ubacimo čiste bijele papire,
  2. kroz sistem EMIS MATURA (ovaj) otvorimo tabelu sa učenicima,
  3. odštampamo nekoliko ili sva dokumenta željenog odjeljenja,
  4. provjerimo ispravnost podataka i cijelog postupka.

Nakon provjere odštampanih podataka na dobijenim dokumentima, uočene nepravilnosti koje smo eventualno utvrdili ispravljamo u skladu sa procedurom. Kada smo se uvjerili da su svi podaci ispravni prelazimo na drugu fazu:

Faza 2 (zvanično štampanje uvjerenja):

  1. u printer ubacimo predštampane obrasce koje smo preuzeli ranije u UTIC-u,
  2. kroz sistem EMIS MATURA (ovaj) otvorimo tabelu sa učenicima,
  3. odštampamo nekoliko ili sva uvjerenja za željeno odjeljenje,
  4. arhiviramo odštampane dokumente na unaprijed predviđeno mjesto.

Po okončanju štampanja uvjerenja isti se dostavljaju Predsjedniku školske maturalne komisije koji se potom predaju razrednicima odjeljenja devetih razreda.

 Uvjerenja o postignutim rezultatima na eksternoj maturi je obavezno štampati na propisanim obrascima, sa logotipom Kantona Sarajevo u zaglavlju, grbom države Bosne i Hercegovine u srednjem dijelu i hologramskom zaštitom u donjem dijelu.

Dodaj komentar